dijous, 25 d’agost del 2011

Reflexió sobre el període d’adaptació

Perquè és un dels moments crucials i estratègics?

Es tracta d’un canvi molt gran per al nen ja que es produeix la ruptura del vincle amb la família i l’establiment de vincles externs. A més a més, el nen s’enfronta a nous espais, horaris i rutines.

Si aquest moment no rep la importància necessària i es planifica, pot resultar molt traumàtic per al nen.

Perquè s’inverteixen una gran quantitat d’energies?

Perquè si es realitza correctament, el nen no patirà angoixa i s’adaptarà a l’escola a poc a poc. Si pel contrari, no es realitza amb cura, el nen patirà molt.

S’ha de fer en equip, família i escola.

Podem establir regles de funcionament per a aquest període?

Sí, per descomptat. S’han d’establir uns requisits mínims que cumplir.

La planificació d’aquest període és de vital importància per establir qui participa, el temps de duració i recomanacions.

La flexibilitat s’ha de tenir en compte, ja que cada nen té el seu ritme personal i no es pot definir segons un nen estandard. Alguns nens s’hauran adaptat a aquesta nova situació després d’un parell de dies , i d’altres, necessitaran un mes.

Què és allò que no hauríem de fer mai?

Segons la meva opinió, mai s’hauria de prescindir de la col·laboració de la família. També ens hem de centrar en el nen per a planificar el període d’adaptació, ja que és el principal implicat.

Llegeix atentament el text i respon a la pregunta :

L’educadora es va equivocar o va fer bé donant-li aquesta resposta?

Segons la meva opinió es va equivocar amb la contestació que va donar a la mare. L’educadora com a professional no hauria d’utilitzar termes com “pero la que no se siente cómoda soy yo”. El llenguatge dels professionals és molt important. Hauria d’haver explicat que es tracta d’un període molt important per als nens i que s’han de complir les normes perqué de vegades el nen pot patir situacions d’angoixa més tard. Hauria d’enfocar la seva resposta al benefici del nen, no a les seves impressions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada